The Planets and beyond

Een imaginaire trip door tijd en ruimte
 

Wordt de aarde onleefbaar? Ons klimaat slaat op hol, en de ‘groten der aarde’ reageren veel te laks – of twitteren doodleuk over een ‘hoax’. Wat als het al te laat is om het tij te keren (no pun intended…)? Wat als het te laat is om onszelf nog te redden? Roepen we hulp in van buitenaf?

O’Brass zoekt antwoorden op de tonen van een van de bekendste en meest gespeelde orkestsuites uit het Britse repertoire: The Planets. Gustav Holst stelt in deze suite de 7 planeten voor die 100 jaar geleden bekend waren, met uitzondering van de Aarde. In 2018 is het exact 100 jaar geleden dat Holsts meesterwerk in première ging. Voor deze verjaardag brengen wij dit werk in al zijn glorie, maar met onze eigen twist.

Holst koos er bewust voor de Aarde niet in zijn compositie te verwerken. In tijden waarin “het vergaan van de Aarde”, klimaatveranderingen en natuurrampen actueler zijn dan ooit, willen we ook stilstaan bij de planeet waarop wij leven.

Op tekst van Frank Van Mossevelde kruipt Vic De Wachter in de huid van een wetenschapper en ruimtereiziger. Terugblikkend op wat was en stilstaand bij het nu, bereiden we ons ook voor op een reis die geen mens ooit maakte. Een concert tussen de planeten, tussen heden, verleden en toekomst.

 

CREDITS

Muziek | Gustav Holst – arrangement: Geert De Vos

Tekst | Frank Van Mossevelde

Lichtplan | Peter Coine